TRİGER KAYIŞI / ZİNCİRİ
Eksantrik mili kayışı ve zamanlama kayışı gibi farklı adlara da sahip olan triger kayışı, krank milindeki hareketi alır ve eksantrik miline iletir. İlettiği bu hareket sayesinde supaplar açma - kapama hareketini sürdürür ve böylece motor soğutma sıvısı tüm sisteme yayılmış olur.
Triger sistemi; miller arasında hareketi aktaran tiger kayışından, kayışı miller arasında doğru hizalamayı sağlayan gergi bilyesinden ve motor soğutma sıvısının tüm sistemin içinden geçmesini sağlayan devridaim pompasından oluşur. Triger sistemi bir bütündür, bölünemez. Yani sistemden herhangi bir parçada arıza çıkarsa tamamının değiştirilmesi gerekir.
BİLMENİZ GEREKENLER
Tabi ki bu mühendislik harikası motor aksamını yalnızca çelik tel, kumaş ve kauçuktan yapılan bir kayışa emanet etmek kimseye mantıklı gelmediği için olacak, bir de aynı işleve sahip olan triger zinciri olarak isimlendirilen bir parça yapılmıştır. Triger zinciri tamamen çeliktir ve çok daha uzun ömürlüdür.
Triger kayışının kullanım ömrü maksimum 3 yıldır. 3 yıl sonunda triger kayışı mutlaka değiştirilmelidir. Triger kayışının kullanılacağı kilometre maksimum 100 bindir. 100 bin kilometre yapmış bir aracın triger kayışı mutlaka değiştirilmelidir. Aracın marka ve modeline göre bu süre biraz daha kısa ya da biraz daha uzun olabilir.
Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışının kopması seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir. Triger kayışı koptuğunda, kayışın tuttuğu dişli aksamların zarar görmesinin ardından motor tamamen durur. Bu durum sürüç güvenliği açısından oldukça tehlikelidir.
Triger zinciri koptuğunda motor gürültülü bir şekilde çalışabilir veya aracın kaputunun altından siyah bir duman gelebilir. Böyle bir durumda motoru çalıştırmaya devam etmek hasarın daha da büyümesine neden olur.